Skip to main content

Planinsko društvo Železničar Ljubljana

Vodniški odsek

Načelnik: Jani Klemenčič

Vodniki
 • Jani Klemenčič
 • Ljubiša Bojović
 • Dejan Krapež
 • Janja Prelovšek
 • Irena Baraga
 • Rok Šparovec
 • Barbara Klemenčič
 • Katarina Kadivec
 • Damjan Komel

V vodniškem odseku je trenutno aktivnih štirinajst članov našega planinskega društva. Devet je registriranih planinskih vodnikov različnih stopenj, ki vodijo izlete planinskega društva  in mladinskega odseka. Dva sta opravila šolanje za vodnika preko fakultete za šport in še čakata na registracijo, trije pa so izkušeni gorniki, ki s svojimi izkušnjami pomagajo pri načrtovanju in izvedbi naših planinskih in gorniških tur.

Vsi naši izleti so zanimivi, raznoliki, kvalitetno vodeni in dobro obiskani, kar kaže na strokovnost in kvaliteto naših vodnikov. Vodniki se zavedamo svojih dolžnosti, ki so zapisane v pravilniku vodnikov PZS in se jih tudi držimo.

Program naših izletov je različnih zahtevnosti od lahkih do zelo zahtevnih tur in je tako primerne za različne starostne skupine in zmožnosti udeležencev.


Mladinski odsek

Načelnik: Gregor Igličar

Trenutno je v odseku aktivnih šest vodnikov, ki se s svojim delom trudijo, da bi obiskovalci gora, gore spoznali na varen in prijeten način. Program aktivnosti izvajamo s strokovnim pristopom. Osnovno vodilo članov odseka je, da so izleti, ki jih izvajamo, privlačni za čim več udeležencev.


Alpinistični odsek

Načelnik: Marko Žličar

Alpiniste velikokrat označujejo kot osvajalce nekoristnega sveta. Kot ljudi, ki se zavestno izpostavljajo nevarnosti in celo smrti. Neštetokrat nam zastavljajo vprašanja v stilu "Kaj pa iščete tam v prostranstvih nekoristnega sveta?" In vedno znova jim odgovarjamo, da iščemo nove dimenzije življenja. Življenja, ki ga v dolini že dolgo več ne poznajo. Iščemo lepote življenja, ki so očem betonskih mest skrite in neznane.

Alpinistični odsek deluje od leta 1952.


Turnokolesarski odsek

Načelnik: Robi Hočevar

Turnokolesarski odsek je namenjen vsem ljubiteljem kolesarjenja v naravi. Naše vodilo je spoznavanje lepot Slovenije in okolice na kolesu, v družbi prijateljev in ob spoštovanju narave.

V odseku imamo 3 registrirane turno kolesarske vodnike, ki poskrbijo za varno in prijetno izvedbo izletov. Vodniki imajo veliko izkušenj in znanja o kolesarjenju v naravi, so pa tudi usposobljeni za nudenje prve pomoči.

Vsako leto skušamo pripraviti več zanimivih turno kolesarskih izletov različnih zahtevnosti. Izleti so primerni tako za začetnike kot za izkušene kolesarje. Na izletih spoznavamo različne dele Slovenije in okolice, obiskujemo zanimive kraje in seveda uživamo v lepoti narave.

Vabljeni vsi, ki vas kolesarjenje v naravi veseli, da se nam pridružite na izletih. Za sodelovanje v odseku ne potrebujete veliko, le dobro voljo, kolo in osnovno opremo.


Markacijski odsek

Načelnik: Igor Strgar

Odsek markacistov je bil eden prvih, ki so ga ustanovili skoraj hkrati s tem, ko se je rodilo Planinsko društvo Železničar Ljubljana in z njim njegovi odseki. Odsek šteje štiri člane njegov načelnik je Igor Strgar. Zaradi manjšega števila članov nam v času akcij priskočijo na pomoč tudi drugi člani društva.

Skrbimo za naslednje odseke poti:

 • Stara Fužina  -planina Vogar,
 • pla­nina Vogar  -Pršivec,
 • planina Vogar - Vodični vrh,
 • Črno jezero - Pršivec,
 • Zgornji Viševnik - planina Viševnik,
 • planina Grintovica - planina Krstenica,
 • planina v Lazu - planina Krstenica in
 • Dom v Vojah - planina Krstenica.

Trenutno imamo v oskrbi cca 75 kilometrov planinskih poti in vse so v bohinjskem delu Julijskih Alp. Tako, da nam dela nikoli ne zmanjka, zato si želimo, da bi se odsek v bližnji prihodnosti razširil in pomladil. Če ste pripravljeni sodelovati pri zanimivem delu, lahko vse informacje dobite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Odsek za varstvo gorske narave

Načelnica: Janja Prelovšek

Trudimo se za to, da bi imeli posegi sodobnega časa v gorsko naravo čim manjši vpliv. V preteklosti so člani skrbeli predvsem za čisto okolje in bili s svojim delom in zgledom zelo uspešni. Današnje naloge niso več tako preproste, ker je težko slediti napredku sodobnega časa, ko izkorišča okolje za gospodarske namene, zato je delovanje odseka usmerjeno predvsem v osveščanje in izobraževanje ljubiteljev gorske narave.