Skip to main content

Planinsko društvo Železničar Ljubljana

Turnokolesarski izlet Golovec

Podatki

DATUM
12 Maj 2024
CILJ
Golovec
TRAJANJE
5 h
ZAHTEVNOST
Srednja
VODNIK
Robert Hočevar

Opis

Turno kolesarska sekcija PD Železničar Ljubljana 12.5.2024 organizira turno kolesarski izlet na ljubljanski Golovec.

Dobimo se ob 10:00 na parkirišču pred osnovno šolo, Pot do šole 1.
Odhod bo ob 10:15.

Golovec je vzpetina nad Ljubljano, katere najvišji vrh je Mazovnik (450 m). V zadnjih letih je Golovec priljubljena točka sprehajalcev, tekačev in kolesarjev. V okviru projekta URBforDAN je Mestna občina Ljubljana področje vključila v pilotni projekt upravljanja z gozdom, ki bi zagotavljal ravnovesje med vsemi deležniki in uporabniki gozda, pri tem pa naj bi skrbeli za ohranjanje narave in kulturne dediščine. V okviru projekta se je legaliziral tudi bike park Golovec Trails.

Nas bo pot vodila po tako imenovani Italijanki (makadamska cesta čez Golovec) na najvišji vrh Mazovnik. Delno po trailu, večinoma pa po gozdnih poteh, se bomo spustili čez Bizoviški hrib v
Bizovik, pod obvoznico in po gozdnih poteh do našega najvišjega vrha Molnika (582 m). Ta ne spada več k vzpetini Golovca. Z Molnika se bomo spustili proti Orlam. Kmalu za naseljem se bomo pripeljali do izhodišča dveh lepih trailov. Prvi je Nebeška in drugi Županova. Oba traila sta tekoča in imata po slabih 100 m spusta. Nadaljevali bomo po STKP-ju do Golovec Trails centra, kjer bomo odpeljali še dva traila. Lažjega in tekočega Trije bratje in Žabarskega, ki je nekoliko bolj naraven in zavit. Pot bomo nadaljevali proti zahodu Golovca naredili še en spust in se po gozdnih poteh vrnili na Mazovnik s katerega se bomo spustili na izhodišče.

Kdor ne obožuje trailov, si bo lahko vzel dodaten čas za počitek in počakal na vrhu trailov, ali pa odpeljal samo kakšnega od njih.

Golovec je spomladi res čaroben pod pogojem, da je vsaj kolikor toliko suh. Zato bom turo v primeru slabega vremena prestavil. Prav tako tudi, če bo teren preveč moker.

Tura je srednje zahtevna in primerna za tehnično izpravna MTB kolesa.

Obvezna oprema: tehnično brezhibno kolo, čelada, vremenu primerna udobna kolesarska oblačila, hrana, pijača.

Priporočljiva oprema: rezervna zračnica in ščitniki.

Obvezna plačana članarina PZS.


Dolžina ture: približno 25 km
Skupna višina: približno 1100 m
Štart/cilj: Osnovna šola (300 m) (GPS 46°02'42.3"N 14°33'34.7"E )
Najvišja točka: Molnik (582 m)
Predviden čas ture: 4-5 h
Zahtevnost: srednja S1, mestoma S2


Prosim za obvezno in neobvezujočo prijavo na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali telefon 031255710. Lahko me tudi kontaktirate za dodatne informacije. Kdor se ne bo prijavil, ne bo dobil obvestila o morebitnih spremembah ali dodatnih informacijah.
VABLJENI!